Hidup ini mesti ada tujuan.... Tujuan menuju ke jalanNYA.. Mengenali siapa kita sebenarnya... Sebagai seorang hamba yang menunaikan hak kepada Tuhannya... Allahu Akbar...

Friday, April 22, 2011

Sedapnya...

Assalamualaikum WBT
Alhamdulillah atas nikmat dan rahmat dariNYA..


Malam ini, sambil menjadi pembaca setia di halaqah.net, saya gatalkan tangan mencari beberapa resepi baru. Internet ni berguna jika dimanfaatkan sebaiknya. Saya dah lama teringin nak buat home-made bread.. Tapi kebanyakkan roti yang saya jumpa menggunakan high-protein flour dan susah nak cari tepung tu. Tapi saya jumpa 1 resepi yang guna tepung gandum..


BUTTER ROLLS
Bahan-Bahan
~~~~~~~~~~~~

  1. 1 sudu makan gula
  2. 1/2 cawan susu cair/segar
  3. 1 oz yis (boleh guna dry yeast)
  4. 250 gm tepung gandum (2 cawan)
  5. 15 gm (1 sudu makan) mentega
  6. 1 biji telur
Cara Membuatnya
~~~~~~~~~~~~~~~~
  • Masukkan kesemua bahan dan gaulkan sehingga sebati perlahan-lahan.
  • Uli adunan hingga jadi doh yang lembut & tak lekat di tangan. Jika doh lembik, tambahkan tepung & uli lagi hingga doh lembut & kental.
  • Biarkan di bawah penutup kain lembab hingga doh naik 2 kali ganda.
  • Tumbuk doh untuk keluarkan angin, canai dan bahagikan kepada saiz kecil seberat lebih kurang 35 gm.
  • Buat bentuk bulat (ikut suka hati pun boleh) dan masukkan dalam acuan.
  • Sapukan kuning telur untuk kilat. (boleh letak keju mozarella untuk topping).
  • Bakar pada suhu 200 darjah C selama 20 min.

Ok..nampak simple, dan boleh cuba time balik kampung nanti.. InsyaAllah.

Dan saya sememangnya dah try buat sekali resepi ni.. Hasilnya memang sedap. Macam makan ice creame.. Teringin sangat nak buat lagi sekali. Apa lagi? Next week operasi la kat rumah. Nyum..nyum..

Oreo Cheesecake

Bahan-bahan ( 18 cm )
  • Lapis Bawah: (Biscult Oreo)
  • 120g Biscult Oreo (keluarkan isi **& hancurkan)
  • 70g unsalt butter (cairkan)
  • Lapis Atas: (Cheese)
  • 250g Cream Cheese (lembutkan)
  • 120g Gula Kaster
  • 2 keping biscult oreo (keluarkan isi ** & hancurkan)
  • isi biscult oreo yg dikeluarkan **
  • 150g Dairy Whipping Cream
  • 1½ tbsp gelatine
  • 80ml full cream milk

Cara-cara

  1. Lapis Bawah/crust:
  2. Campurkan biscult oreo dgn butter, tuang ke pan (18cm) yg boleh buka tepi, tekan rata dgn kuat. Masuk ke dlm peti sejuk.>>combine all ingredients & press into a 18 cm round springform pan. chill in the fridge until firm.
  3. Lapis Atas/filling:
  4. Pukul cream cheese & gula kaster sehingga licin. Masukkan bahan lain pukul sebati. (biscult oreo yg hancur,isi biscult,whipping cream)>>beat cream cheese & caster sugar until smooth. add in the remaining ingredients & mix will.
  5. Campurkan Gelatine & Full cream milk kemudian masak hingga cair (gunakan cara double boil)>>combine gelatine powder, full cream milk & double boil until dissolved.
  6. tuang masuk campurkan gelatine & milk ke cara 4 (sebati), kemudian tuang ke atas biscult oreo yg buat tadi>>pour into 4 mixture & mix well.Spread onto the crust
  7. Masukan ke dlm peti sejuk selama 3 jam baru boleh dihidangkan>>chill in the fridge for 3 hours b4 serving

No comments:

Post a Comment