Hidup ini mesti ada tujuan.... Tujuan menuju ke jalanNYA.. Mengenali siapa kita sebenarnya... Sebagai seorang hamba yang menunaikan hak kepada Tuhannya... Allahu Akbar...

Tuesday, April 19, 2011

Aduhai la Hati..

Assalamualaikum WBT

Semoga Allah melindungi kalian semua dari orang yang bersifar dengki..

Entri kali ini saya nak kongsikan bersama.. topik yang selalu menjadi bualan dan kerap dihadapai oleh saya dan mungkin juga anda. Masalah hati ni susah sikit nak ubat. Apatah lagi hati orang. Selalu terjadi kes orang dengki, sakit hati, busuk hati dengan kita. Kadang-kadang puas mencari di mana silap kita. Dan kadang-kadang nampak juga, mungkin memang kita silap.. maka bolehlah cepat-cepat minta maaf atau jernihkan mana yang patut. Tapi masalahnya bila kita tak tahu atau tak nampak di mana silapnya.


Ada orang pula sakit hati sebab memang kita pernah kecikkan hati dia. Tapi jangan tak percaya, ada orang pula memang sifatnya suka dengki kat orang walaupun kita tak pernah buat salah dengan dia. yelah, berbual pun tak pernah, berjumpa apatah lagi, tiba-tiba dengki mendengki. Apa kess?

Bila sifat ini dah merajai hati.. maka mereka puas tatkala melihat orang lain jatuh, bertepuk sorak tatkala sahabatnya didalam kesusahan, dan berpesta tatkala saudaranya dalam musibah. Malah ada yang sanggup mempergunakan pelbagai taktik bagi memastikanlawannya jatuh dan rebah. Na'uzubillahiminzalik.

"Atau apakah orang yang ada penyakit dalam hatinya mengira bahawa Allah tidak akan menampakkan kedengkian mereka". (Surah Muhammad: 29)

Yupp, mungkin hari ni anda gembira..anda bertepuk sorak dengan apa yang menimpa mereka. namu anda lupa, Allah itu Maha Adil. Kamu akan diperlakukan sebagaimana kamu lakukan dahulu. So, pastikah anda akan selamat daripada menerima nasib yang sama?

Rasulullah SAW bersabda, “Janganlah kalian saling mendengki, saling menfitnah (untuk suatu persaingan yang tidak sehat), saling membenci, saling memusuhi dan jangan pula saling menelikung transaksi orang lain. Jadilah kalian hamba Allah yang bersaudara. Seorang muslim adalah saudara muslimnya yang lain, ia tidak menzhaliminya, tidak mempermalukannya, tidak mendustakannya dan tidak pula melecehkannya. Takwa tempatnya adalah di sini -seraya Nabi SAW menunjuk ke dadanya tiga kali. Telah pantas seseorang disebut melakukan kejahatan, karena ia melecehkan saudara muslimnya. Setiap muslim atas sesama muslim yang lain adalah haram darahnya, hartanya dan kehormatannya. ” (HR. Muslim dari Abu Hurairah ra)

ALLAH SWT berfirman:
“Katakanlah, Aku berlindung kepada Tuhan yang menguasai sebuah dari kejahatan makhluk Nya,” kemudian Dia berfirman, “Dan dari kejahatan orang yang dengki apabila ia dengki”. (AI Falaq(113): 1, 2 dan 5).

Diriwayatkan dari Ibnu Mas’ud bahwa Rasululloh SAW bersabda:
“Ada tiga hal yang menjadi akar semua dosa. Jagalah dirimu dan waspadalah terhadap ketiganya. Waspadalah terhadap kesombongan, sebab kesombongan telah menjadikan iblis Inenolak bersujud kepada Adam. Waspadalah terhadap kerakusan, sebab kerakusan telah menyebabkan Adam memakan buah dari pohon terlarang. Dan jagalah dirimu dari dengki, sebab dengki telah menyebabkan salah seorang anak Adam membunuh saudaranya.” (HR Ibnu Asakir).

Oleh yang demikian.. muhasabah diri kita. Andai ada sifat dengki mahupun busuk hati yang bersarang dalam diri..maka buanglah.  Selalulah membaca:

Surah "al-Fatihah",
"Ayat al-Kursi",
"TIfa Qul", iaiatu surah "Qul Kuwal-Laahu Ahad" , Surah "Qul a 'uuzubirabbil Falaq" dan Surah "Qul a 'uuzubirabbin Naas."

No comments:

Post a Comment