Hidup ini mesti ada tujuan.... Tujuan menuju ke jalanNYA.. Mengenali siapa kita sebenarnya... Sebagai seorang hamba yang menunaikan hak kepada Tuhannya... Allahu Akbar...

Thursday, November 24, 2011

Oo.. Aku Tergoda.. Aku Tergoda Terkesima...

Digoda dan tergoda? Aduhh parah dah Cik Nurin oi.... Dengan siapa pula yang Cik Nurin gila bayang ni??? Ohoh, mana ada sapa-sapa.. tak de, cuma pagi-pagi ni sambil bersarapan mee hoon goreng putih dengan sambal udang, tiba-tiba mata saya tertancap pada blog Kak Intan kita ni.. Ape lagi kalau bukan blog masam manis.

Kak Ita ni memang tau, suka menggoda mata saya dengan gambar-gambar makanan yang sedap-sedap belaka. Kak Ita duduk kat Johor, tapi belum berkesempatan nak jumpa... Tapi cukup memberikan inspirasi pada saya untuk mencuba pelbagai jenis resepi.. Cuma tu la, banyak kelengkapan tak mencukupi.. Sebab kat rumah ni Cik Nurin je suka buat kuih.. Tak pe la...

Ok la, Cik Nurin pinjam gambar pau Kak Ita tau.. sebab...Cik Nurin tak de kamera.. Tak boleh upload gambar. lagipun laptop ni susah betul nak save gambar. Pening kepala saya ni.. 

PURPLE SWEET POTATO ROSE PAU


250 gm keledek manis warna purple - di kukus atau di rebus
200 gm air
500 gm tepung pau
1 t/s baking powder
100 gm gula
50 gm shortening atau lemak sayuran
1/4 t/s garam
11 gm yeast segera


Keledek, dicuci bersih dan di rebus. Buang kulit keledek dan kisar keledek dengan air sehingga halus.
Ita masukkan semua bahan kedalam bread maker dan set doh dan biar hingga ia menjadi doh yang lembut. 
Kalau guna tangan.
Bancur sedikit air suam dengan yis dan biar ia berbuih. ( sukatan air mestilah sama dengan sukatan yang di beri - gunakan 1/2 air untuk kisar keledek dan 1/2 lagi untuk naikkan yis)
Campurkan semua bahan kecuali shortening, dan uli hingga menjadi doh yang lembut
Masukkan shortening dan uli hingga menjadi doh yang lembut dan tak melekat di tangan.
Jika adunan terlembik boleh tambah sedikit lagi tepung.
Tutup doh dengan towel dan simpan doh dalam almari atau tempat yang hangat sehingga doh naik 2 kali ganda lebih kurang 1 jam.
Setelah doh naik tumbuk2 doh untuk keluarkan angin.


Untuk membuat pau biasa bahagikan doh kepada beberapa bahagian dengan berat 50 gm, isi inti dan letak doh atas kertas lapik.
Rehatkan doh sehingga naik 2 kali ganda
Kukus doh dalam kukusan yang telah di panaskan terlebih dahulu selama lebih kurang 10 - 12 minit.
Untuk membuat pau bentuk ros kita lihat cara dan step di bawah.






Kemaskan dasar kuntuman ros supaya membentuk sekuntum bunga ros.
Letakkan dalam paper cup atau kertas minyak. Sebaik-baiknya letak dalam paper cup supaya ros boleh duduk cantik.
Rehatkan doh dan biarkan ia naik 2 kali ganda
Doh yamg telah siap bolehlah di kukus dalam kukusan yang telah di panaskan terlebih dahulu.
Kukus pau selama 10-12 minit

1 comment: