Hidup ini mesti ada tujuan.... Tujuan menuju ke jalanNYA.. Mengenali siapa kita sebenarnya... Sebagai seorang hamba yang menunaikan hak kepada Tuhannya... Allahu Akbar...

Thursday, May 19, 2011

Sanah Helwa Nabil!!!!!

Assalamualaikum WBT
Semoga Allah SWT merahmati kita semua.. InsyaAllah.

17 Mei 2011 merupakan hari lahir anak saudaraku yang ke-6. Nabil Muammar Bin Borhanuddin. Terlalu istimewanya dia di hatiku. Kenapa ye? Sebab sayalah yang menjaganya sejak bayi sehingga berusia 2 tahun. 24 jam di depan mata saya dia membesar. Pejam celik..pejam celik dah 6 tahun dah. Cepatnya masa berlalu. Sedar tak sedar dah besar dah sayang chik ni..

Seperti biasa..tiada sambutan hari lahir besar-besaran. Cuma abang iparku membelikan Nabil sebiji kek keju blueberry. Masa ni terpinga-pinga jugalah saya sebab biasanya kami belikan kek coklat. Dan akhirnya...ada lagi baki suku kek sebab budak-budak manalah makan sangat cheese cake ni. Ada juga sate, tapi saya cuma mampu makan 3 batang sebab saya tak berapa gemar sate dek kerana rasanya yang manis dan berlemak.

Walaupun ada kek..tapi tak ada upacara tiup lilin. Memang kami tak nak ajar benda-benda yang tak berfaedah macam tu. Sambutannya pun biarlah sederhana. tak perlu membazir membeli itu dan ini hanya kerana mahu mengikut kehendak anak. Malah hadiah yang diberikan pun kebanyakkannya alatan sekolah.. Tiada permainan yang melalaikan.

Berbicara soal sambutan hari lahir.. ada yang mengatakan  sambutan hari lahir dengan menyediakan kek serta lilin sebagai simbolik orang kafir memecahbelahkan Islam ketika zaman dahulu. Teringat pula akan hadis yang berbunyi;

 “Sesiapa yang menyerupai sesuatu kaum dia dikira dari kaum tersebut”. (riwayat Abu Daud, no: 4031, Ibn Hibban, no: 437, Al-Haithamiy, Majma’ al-Zawaid, jld: 10, hlm: 274).

Maksudnya kita ditegah supaya tidak menyerupai mana-mana kaum yang jelas ingkar kepada Allah SWT.


Kalau dilihat sepintas acara sambutan hari jadi tidaklah menggambarkan apa-apa. Namun banyak yang diceritakan bahawa memotong kek dengan meniup lilin adalah sambutan golongan bangsa yahudi atas kemenangan mereka ke atas umat Islam.
Apa yang dikhabarkan ialah kek itu umpama dunia Islam dan lilin itu cahaya Islam. Lalu ditiup lilin menandakan mematikan cahaya Islam dan memotong kek maksudnya membahagi-bahagikan taklukan yahudi atas negara-negara Islam.
Saya kira semacam ada dongengnya. Alasan saya, cahaya lilin tiada kena mengena dengan cahaya Islam, cahaya Islam adalah Nur yang tidak boleh dipadam oleh sesiapa pun, kerana ia bukan cahaya hakiki (cahaya sebenar seperti cahaya lampu) tetapi cahaya maknawi (yang diumpamakan tetapi tidak sama).
Umat yang beragama Islam tahu bahawa bangsa Yahudi tidak pernah rasa tenang dan reda atas orang Islam, kerena mereka benar-benar inginkan umat Islam terpedaya atas segala ajakan mereka dalam segenap kehidupan manusia. Ini termasuklah mempengaruhi umat Islam supaya meniru mereka.
Allah SWT yang mengutus Rasul-Nya Muhammad saw telah berfirman yang bermaksud:Orang Yahudi dan Nasrani tidak sekali-kali akan bersetuju atau suka kepadamu (wahai Muhammad) sehingga engkau menurut agama mereka (yang telah terpesong itu). Katakanlah (kepada mereka): “Sesungguhnya petunjuk Allah (agama Islam itulah petunjuk yang benar”. Dan demi sesungguhnya jika engkau menurut kehendak hawa nafsu mereka sesudah datangnya (wahyu yang memberi) pengetahuan kepadamu (tentang kebenaran), maka tiadalah engkau akan peroleh dari Allah (sesuatupun) yang dapat mengawal dan memberi pertolongan kepada mu. (al-Baqarah: 120)
Allah SWT memaklumkan dan memberi peringatan agar umat Islam berhati-hati atas segala tindak tanduk kaum Yahudi yang sentiasa merancang jahat atas kemusnahan agama Islam. Adapun cahaya Islam tiada kaitannya dengan cahaya lilin, kalau dipadamkan cahaya lilin dengan meniup tidak bermaksud terpadam cahaya Islam.
Allah berjanji akan menjaga cahaya Islam, biarpun golongan yang memusuhi Islam cuba memadamnya, firman Allah SWT yang bermaksud: Mereka sentiasa berusaha hendak memadamkan cahaya Allah (agama Islam) dengan mulut mereka, sedang Allah tetap menyempurnakan cahaya-Nya, sekalipun orang kafir tidak suka (akan yang demikian).(al-Saf: 8)
Cahaya Allah dalam ayat ini bermakna Islam yang sedang berkembang dan akan terus berkembang biarpun ada usaha untuk memadamnya (menghentikan).
Menerusi kedua-dua ayat yang di atas dapat disimpulkan bahawa meniup lilin dan memotong kek tidak seperti yang dimomok-momokkan oleh segelintir orang.
Budaya potong kek diterima dan diislamisasi dengan tujahan nilai-nilai Islam. Justeru, bagi mereka yang ingin menyambut hari jadi setelah dia memotong kek adalah lebih baik kalau disertai dengan bacaan doa selamat.
Adapun nyanyian iringan happy birthday to you ditukar kepada “Allah selamatkan kamu”. Seperkara yang perlu diingat ialah tiada acara melalaikan.
Oleh yang demikian, iringan doa adalah lebih utama kerana majlis itu disambut dengan kegembiraan dengan peningkatan usia yang dikekalkan kesihatan dan keafiatan.
Walaupun demikian, tokoh dan sarjana Islam, Prof. Dr. Yusof al-Qaradawi, menganggap bahawa menyambut hari lahir adalah suatu yang kurang tepat kerana kenapa harus disambut usia yang kian meningkat tua.
Sambutan yang dibenarkan oleh Islam adalah, dengan mengadakan majlis kesyukuran, dengan mengajak orang makan dan lain-lain amalan kebajikan yang lain, dan tiada aktiviti-aktiviti maksiat dalamnya. Boleh juga diadakan solat sunat hajat..ditambah lagi amalan-amalan lain seperti zikir, puasa, tilawah al-Quran dan sebagainya sebagai tanda syukur atas nikmat usia.. Untuk anak-anak pula...mereka akan lebih rasa dihargai dan disayangi sekiranya orang-orang disekeliling mereka mengingati momen penting ini. InsyaAllah..

No comments:

Post a Comment