Di rumah sewa, jarang beli makanan siap. Sebolehnya saya masak sendiri. Sebelum ke kelas memang dah sedia masak nasi, balik kelas tinggal masak lauk. kalau dah lapar sangat, goreng telur je. Kadang-kadang hulur kat kawan sikit.. masak tom yam or paprik. Dan sampai sekarang kalau makan tom yam atau paprik mesti ingat diorang.
Nak kata pandai sangat...tak adalah. Tapi setakat ni Alhamdulillah, family tak banyak komen pasal masakan saya. Dan saya juga sedang mempertajamkan skill memasak. Pengalaman termanis? Masa kenduri kahwin abang din>>> masa tu kena uruskan hal makan beradap. Kecoh jugalah dapur tu dek kerana tak de orang nak tolong. Tapi berjaya juga ku siapkan segala masakkan. Lepas kenduri kahwin abang, ada pula permintaan kawan mak supaya masak untuk makan beradap majlis anak dia.. Layannn...
Stop cerita..ni nak kongsi resepi.
Muffin Coklat
Bahan
200g coklat masakan
70g mentega
2 biji telur
50g gula halus
60g tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
Cara
Cairkan coklat. Gunakan kaedah "double boiler" .
Kemudian masukkan mentega. Kacau sehingga mentega cair. Selepas tu bolehlah panaskan oven sehingga suhu 170C
Dalam mangkuk lain, masukkan telur dan gula. Kacau sampai sebati. Tak perlu penaik(kembang).
Masukkan telur ke dalam mangkuk coklat. Kacau biar campuran sebati
Ayakkan tepung dan baking powder ke dalam mangkuk coklat.
Isikan adunan ke dalam bekas muffin sehingga 1/2 penuh atau 60% penuh. Bakar selama 20 minit.
Selepas masak tu, mungkin muffin ni lembik sikit( sebab hanya sedikit tepung yg digunakan) tapi bila dah sejuk dia akan keras dengan sendiri. Jadi kalau lepas 20 minit tu, masih lembik tak payah bakar semula.
Selalu juga buat muffin. Ada 1 lagi muffin yang guna serbuk koko. Bau dan rasa sebijik macam muffin kat PKNS tu. Yummy.. memang best. tapi nantilah tepek resepi.. Huhu.. Selamat mencuba.
No comments:
Post a Comment